Nisab Zakat Semasa RM 13,981.74

TAKLIMAT TENTANG ZAKAT

Masjid Sultan Ahmad Shah Bukit Goh – 15 Disember 2017 Bersamaan 27 RabiulAwal 1439H.

Pusat Kutipan Zakat Pahang (PKZ) telah bekerjasama dengan Ahli Jawatankuasa Biro Dakwah Masjid Kampung Bukit Goh dalam melaksanakan satu kuliah dhuha yang bertajuk “Zakat Pemangkin Ekonomi Islam”. Sasaran yang hadir adalah terdiri daripada wanita-wanita di sekitar kawasan tersebut. Di mana kuliah tersebut dibuat diperkarangan luar Masjid Sultan Ahmad Shah Bukit Goh.

Kuliah dhuha tersebut telah berlangsung pada jam 9 pagi sehingga 10 pagi, yang mana melibatkan seramai 54 orang jemaah yang terdiri daripada wanita di sekitar kampung tersebut, Taklimat tersebut disampaikan oleh Ustazah Fatin Nor Azrin Omar. Taklimat ini diadakan bagi meningkatkan kefahaman kepada para peserta berkaitan Pensyariatan Zakat serta kaedah pengiraan zakat harta dan mengfokuskan penerangan tentang zakat pendapatan dan zakat wang simpanan kepada jemaah yang hadir.

Semoga matlamat Pusat Kutipan Zakat Pahang (PKZ) untuk menyebarkan pengetahuan tentang zakat secara berterusan dapat dicapai dengan adanya program seperti ini agar segala penjelasan dan juga kaedah pelaksanaan rukun Islam yang ketiga ini dapat difahami oleh semua lapisan masyarakat Islam terutamanya yang telah mencukupi syarat wajib membayar zakat.

Sepanjang taklimat berjalan jemaah tersebut menunjukkan respon yang positif dan keterujaan mereka untuk mengetahui dengan lebih terperinci tentang zakat harta. Semoga taklimat yang telah dijalankan ini memberi manfaat kepada yang hadir,InsyAllah. Seminar ini telah berakhir dengan jayanya pada jam 10 pagi.

Anda ingin menjemput pihak kami bagi penerangan tentang zakat, sila hubungi kami di talian 09-5131515 atau terus ke laman web kami www.zakatpahang.my